Concurrent ‘kraakt’ beveiliging op koffiecups

Home / Koffie tips / Concurrent ‘kraakt’ beveiliging op koffiecups

Concurrent ‘kraakt’ beveiliging op koffiecups

Bron: Door Dimitri Reijerman, maandag 6 oktober 2014 15:36, 237 reacties, 57.076 views •

De Canadese koffiefabrikant Club Coffee claimt dat het de beveiliging op koffiecups heeft gekraakt van concurrent Keurig. De beveiliging op basis van onzichtbare inkt moest voorkomen dat gebruikers cups die niet van Keurig afkomstig zijn, kunnen gebruiken in Keurigs koffiezetapparaat.

Anti-drm

Kortgeleden bracht het bedrijf de Keurig 2.0 uit, een koffiezetapparaat dat alleen koffiecups van Keurig accepteerde. De firma Club Coffee besloot te onderzoeken welk systeem Keurig gebruikt voor zijn zogeheten K-cups, waarop aanzienlijke marges zitten.

Bij nadere inspectie bleek de Keurig 2.0 een verborgen code op de K-cup uit te lezen. Deze codes staan op de cups met onzichtbare inkt. Door middel van een diode leest het koffiezetapparaat met infraroodlicht de code op de afdekfolie van een originele cup uit om pas daarna koffie te zetten. Cups van concurrenten worden geweigerd, zo meldt de Canadese publieke omroep CBC.

Club Coffee besloot na zijn ontdekking naar een drukkerij te stappen die polymeerbiljetten drukt voor de Bank of Canada. Daar kon hij de precieze samenstelling van de inkt achterhalen. Het bedrijf wist zo de Keurig 2.0 met andere cups toch aan het werk te zetten. De gebruikte inkt zou breed commercieel te koop zijn.

Volgens Club Coffee heeft het zijn ‘hack’ gedeeld met andere koffiefabrikanten zodat zij ook alternatieve cups voor het apparaat kunnen ontwikkelen. Volgens het bedrijf kunnen er geen patenten rusten op het systeem van Keurig, omdat lichtfrequenties niet patenteerbaar zijn. Daarnaast is een aantal koffiefabrikanten een rechtszaak tegen Keurig gestart, omdat het bedrijf misbruik zou maken van zijn dominante marktpositie.

Een woordvoerder van de Amerikaanse koffiefabrikant wil verder niet ingaan op de zaak, maar stelt wel dat zijn Keurig 2.0 alleen ‘optimaal’ koffie kan zetten met zijn eigen K-cups. In Canada zou de Amerikaanse koffiefabrikant Keurig een marktaandeel voor koffiecups hebben van bijna 90 procent.

Recent Posts

Leave a Comment

Neem contact op

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search