Wat is koffie nou eigenlijk ?

Home / Koffie tips / Wat is koffie nou eigenlijk ?

Wat is koffie nou eigenlijk ?

Wat is die mooie zwarte koffie?

Juist, koffie wat is dat nu precies? De koffieboon is in feite een zaadje van de kers van de koffieplant. De koffieplant groeit in verschillende werelddelen zoals het land van oorsprong van de koffie Ethiopië maar ook Brazilië en India etc. Na het oogsten van deze bijzondere koffiebessen worden zij ontdaan van haar buitenste laagje.

Nadat de bonen gedroogd zijn worden ze gebrand, dit maakt heel veel uit wat betreft de smaak. Hierbij worden de suikers in de boon gekarameliseerd waardoor de koffieolie ontstaat die zorgt voor het aroma en de smaak van de boon, daarom zijn koffiebonen ook vaak zo vettig. Zonder olie geen smaak. Er zijn verschillende gradaties van branding, van lichtgebrand tot zeer donker gebrand(robusta).

Na het branden worden de bonen vaak gemalen of verscheept of nogmaals gemixed met andere bonen. Wij kunnen in de winkel of webshop dus er voor kiezen om voorgemalen koffie te kopen, maar lekkerder is zelf koffie malen. Hiermee creëer je het perfecte kop koffie. Ook bij de maling geldt weer dat er verschillende variëteiten zijn in de maling, van zeer fijn (voor espresso of filterkoffie) tot halfgrof voor moka express en bealities waar ik zelf enorme fan van ben bekijk bijvoorbeeld eens www.zelfkoffiezetten.nl hiervoor.

Het koffiezetten kan in alle soorten en maten. De koffie zetmethodens: percolator, french press, Nespresso machine, de cafetière, een ketel met filter of een echte espresso koffieautomaat.

 

Recommended Posts

Leave a Comment

Neem contact op

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search